CHOJNICE - STADION 'KOLEJARZ 1926' - 17.06.17

FESTIWAL GŁOŚNEJ MUZYKI DLA PRZYJAŹNI Z MUZYKAMI Z MIAST PARTNERSKICH

To inicjatywa wolontariuszy z Samorządnego Centrum Młodzieżowego oraz partnerów: Chojnickiego Centrum Kultury i stowarzyszenia Rockinitiative Emsdetten (Niemcy) oraz fundacji Jongerencentrum Cerberus z Hengelo (Holandia).

TROOPS OF DOOM

HEAVY METALCORE - HOLANDIA / HENGELO

MORINGA

INSTRUMENTAL PROGRESSIVE METAL - POLSKA / CHOJNICE

NABÓR KAPEL NA IT2017

Z NADESŁANYCH ZGŁOSZEŃ WYŁONIMY DWA PROJEKTY: LOKALNY I OGÓLNOKRAJOWY. WYŚLIJ LINK DO MUZYKI I OPIS NA MAIL: INTERTONYFEST@GMAIL.COM

CHELSEA SMILE

HARDCORE - HOLANDIA / LEEUWARDEN

MINNESOTA

GRUNGE - POLSKA / SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE

DANOS

BLACK THRASH METAL - NIEMCY / EMSDETTEN

ROCKET SHOTS

VINTAGE / POST GRUNGE / ALTERNATIVE METAL - POLSKA / CHOJNICE

SAUTRUS

PSYCH / STONER - POLSKA / TRÓJMIASTO

LAYO

REGGAE / ROCK - POLSKA / CHOJNICE

MATERIA

METAL - POLSKA / SZCZECINEK

JAK DOJECHAĆ?

Stadion miejski 'Kolejarz 1926' - Chojnice, ul. Lichnowska 1

FESTIWAL INTERTONY

GENEZA

W czerwcu 2006 roku do Chojnic po raz pierwszy przybyły rockowe kapele z miasta partnerskiego Emsdetten w Niemczech. Zespoły Ms HopeLess & the DesasterBoys i Out of the Blue wystąpiły w ramach Dni Chojnic, a ich członkowie szybko znaleźli wspólny język z muzykami chojnickiej sceny rockowej. W ten sposób rozpoczęła się współpraca muzyczna pomiędzy miastami partnerskimi, która objęła też holenderskie miasto Hengelo – oficjalnego partnera Emsdetten. Oprócz samych muzyków włączyły się w nią organizacje pozarządowe : Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej, stowarzyszenia Rockinitiative Emsdetten i Dettenrockt i fundacje prowadzące centra młodzieżowe w Hengelo. Współpraca obejmowała organizację wspólnych koncertów, warsztatów, festiwali, a także wymianę doświadczeń dotyczących pracy z młodzieżą dzięki czemu w Chojnicach powstała przestrzeń do samodzielnej realizacji inicjatyw młodzieżowych – Samorządne Centrum Młodzieżowe.

PIERWSZA EDYCJA

18 czerwca 2016 roku grupa wolontariuszy Fundacji Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej wraz z przyjaciółmi z miast partnerskich Emsdetten (Niemcy) i Hengelo (Holandia) zorganizowała plenerowy festiwal muzyczny InterTony w Chojnicach.

Organizatorzy w ten sposób uczcili 10 lat współpracy muzycznej oraz 20 lat oficjalnego partnerstwa pomiędzy Chojnicami a Emsdetten.

Bezpośrednią inspiracją dla organizatorów jest festiwal przeciwko rasizmowi i dyskryminacji Dettenrockt organizowany w Emsdetten, w którego przeprowadzeniu co roku pomagają wolontariusze z Chojnic.