INTERTONY FESTIVAL 2022

InterTony Festiwal 2022 Festiwal miast partnerskich Twin Cities Festival 🎸 Line-up: Dezerter, JAD, Days N Daze, No Shelter, Wolftrap13, Manøver, Thrashtalk, Revenge Insanity 🔜 18 czerwca / June 18, Chojnice, Stadion Kolejarz 1926
Uruchomiliśmy sprzedaż I puli biletów. Ich liczba jest ograniczona.
KUP BILET

LINE-UP 2022

DEZERTER

PUNK ROCK - POLSKA

JAD

PUNK - POLSKA

DAYS N DAZE

FOLK PUNK - USA

NO SHELTER

HC / DEATH METAL - NIEMCY

THRASHTALK

THRASH / GRINDCORE - FRANCJA

MANØVER

CRUST - NIEMCY

WOLFTRAP13

HC / PUNK - POLSKA

REVENGE INSANITY

DEATHCORE - POLSKA

Dopelord_1

VI EDYCJA

DOPELORD // TOMASZ LIPA LIPNICKI // TRIBUTE TO GUZIK // TYRAN // HAGGEMY // SNARESET

Kokon1-kopia

V EDYCJA

KOKON // SAUTRUS // NEW WORLD DEPRESSION // ABILENE KID

Vader1 photo by Kate Bujas

IV EDYCJA

VADER // NEW WORLD DEPRESSION // OGOTAY // GROWN COLD // THE HOWLING EYE // LIZARD FIST // ENORMOUS - HIGH HOTEL

36717317_2062626813973293_6949778528317472768_o_2062626803973294

III EDYCJA

DECAPITATED // OCTOPUSSY // WEATHERED // MASS INSANITY // NO SHELTER // THE BLACK THUNDER // PERPETUAL

19222632_1898084770427499_626546787601600239_o

II EDYCJA

MATERIA // SAUTRUS // CHELSEA SMILE // MORINGA // TROOPS OF DOOM // ROCKET SHOTS // MINNESOTA // LAYO // DANOS

48796_b

I EDYCJA

TUFF ENUFF // MASS INSANITY // MIDNIGHT MOTEL // MIKE THE ROOSTER // COSMIC RADIATION // BAD MEAT // TANTRUM // NUCLEAR VIBE

GENEZA

W czerwcu 2006 roku do Chojnic po raz pierwszy przybyły zespoły z miasta partnerskiego Emsdetten w Niemczech. Projekty Ms HopeLess & the DesasterBoys i Out of the Blue wystąpiły w ramach Dni Chojnic, a ich członkowie szybko znaleźli wspólny język z muzykami chojnickiej sceny rockowej i metalowej.

W ten sposób rozpoczęła się współpraca muzyczna pomiędzy miastami partnerskimi, która objęła też holenderskie miasto Hengelo – oficjalnego partnera Emsdetten. Oprócz samych muzyków włączyły się w nią organizacje pozarządowe : Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej, stowarzyszenia Rockinitiative Emsdetten i Dettenrockt oraz fundacje prowadzące centra młodzieżowe w Hengelo.

Współpraca obejmuje organizację wspólnych koncertów, warsztatów, festiwali, a także wymianę doświadczeń dotyczących pracy z młodzieżą.

PIERWSZA EDYCJA

18 czerwca 2016 roku grupa wolontariuszy Fundacji Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej wraz z przyjaciółmi z miast partnerskich Emsdetten (Niemcy) i Hengelo (Holandia) zorganizowała w Chojnicach pierwszą edycję plenerowego festiwalu muzycznego InterTony. Organizatorzy w ten sposób uczcili 10 lat współpracy muzycznej oraz 20 lat oficjalnego partnerstwa pomiędzy Chojnicami a Emsdetten.

Bezpośrednią inspiracją dla organizatorów jest festiwal przeciwko rasizmowi i dyskryminacji Dettenrockt organizowany w Emsdetten, w którego przeprowadzeniu co roku pomagają wolontariusze z Chojnic.

O historii współpracy muzycznej między miastami partnerskimi przeczytasz tutaj.

JAK DOJECHAĆ?

Stadion miejski 'Kolejarz 1926'