belka_it24

FESTIWAL MIAST PARTNERSKICH

15/06/24

CHOJNICE, KOLEJARZ 1926

InterTony to przestrzeń stworzona do prezentacji twórców niezależnej sceny muzycznej z miast powiązanych formalnymi partnerstwami. W sposób praktyczny wskazujemy jakie możliwości daje międzynarodowa współpraca, oparta o wzajemne zaangażowanie, otwartość i chęć dzielenia się dobrymi praktykami pomiędzy społeczeństwami demokratycznymi. InterTony są inicjatywą wolontariuszy Fundacji Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej, organizowaną wspólnie z Chojnickim Centrum Kultury, stowarzyszeniem muzyków rockowych Rockinitiative Emsdetten e.V. (Niemcy), centrum młodzieżowym Jongerencentrum Cerberus z Hengelo (Holadnia) i stowarzyszeniem Musikoblokos z Bayeux (Francja).

LINE-UP 2024

EXPERIMENTAL - NIEMCY

Sick Of It All

VIII EDYCJA

SICK OF IT ALL // SCHIZMA // CALM HATCHERY // HOOKS & BONES // SWAMP FIRE // THE BLACK THUNDER // HAL JOHNSON // WIJ // PU'S JAM BAND

dez2

VII EDYCJA

DEZERTER // JAD // MORON'S MORONS // NO SHELTER // WOLFTRAP 13 // THRASHTALK // MANOVER // REVENGE INSANITY // PU'S JAM BAND

Dopelord_1

VI EDYCJA

DOPELORD // TOMASZ LIPA LIPNICKI // TRIBUTE TO GUZIK // TYRAN // HAGGEMY // SNARESET

Kokon1-kopia

V EDYCJA ONLINE

KOKON // SAUTRUS // NEW WORLD DEPRESSION // ABILENE KID

Vader1 photo by Kate Bujas

IV EDYCJA

VADER // NEW WORLD DEPRESSION // OGOTAY // GROWN COLD // THE HOWLING EYE // LIZARD FIST // ENORMOUS - HIGH HOTEL // IVAN LOBO

36717317_2062626813973293_6949778528317472768_o_2062626803973294

III EDYCJA

DECAPITATED // OCTOPUSSY // WEATHERED // MASS INSANITY // NO SHELTER // THE BLACK THUNDER // PERPETUAL

19222632_1898084770427499_626546787601600239_o

II EDYCJA

MATERIA // SAUTRUS // CHELSEA SMILE // MORINGA // TROOPS OF DOOM // ROCKET SHOTS // MINNESOTA // LAYO // DANOS

48796_b

I EDYCJA

TUFF ENUFF // MASS INSANITY // MIDNIGHT MOTEL // MIKE THE ROOSTER // COSMIC RADIATION // BAD MEAT // TANTRUM // NUCLEAR VIBE // KNALLEFFEKT

MATERIAŁY VIDEO

GENEZA

W czerwcu 2006 roku do Chojnic po raz pierwszy przybyły zespoły z miasta partnerskiego Emsdetten w Niemczech. Projekty Ms HopeLess & the DesasterBoys i Out of the Blue wystąpiły w ramach Dni Chojnic, a ich członkowie szybko znaleźli wspólny język z muzykami chojnickiej sceny rockowej i metalowej.

W ten sposób rozpoczęła się współpraca muzyczna pomiędzy miastami partnerskimi, która objęła też holenderskie miasto Hengelo – oficjalnego partnera Emsdetten. Oprócz samych muzyków włączyły się w nią organizacje pozarządowe : Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej, stowarzyszenia Rockinitiative Emsdetten i Dettenrockt oraz fundacje prowadzące centra młodzieżowe w Hengelo. W 2022 roku do programu wymiany przyłączyło się stowarzyszenie Musikoblokos z Bayeux we Francji.

Współpraca obejmuje organizację wspólnych koncertów, warsztatów, festiwali, a także wymianę doświadczeń dotyczących pracy z młodzieżą.

PIERWSZA EDYCJA

18 czerwca 2016 roku grupa wolontariuszy Fundacji Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej wraz z przyjaciółmi z miast partnerskich Emsdetten (Niemcy) i Hengelo (Holandia) zorganizowała w Chojnicach pierwszą edycję plenerowego festiwalu muzycznego InterTony. Organizatorzy w ten sposób uczcili 10 lat współpracy muzycznej oraz 20 lat oficjalnego partnerstwa pomiędzy Chojnicami a Emsdetten.

Bezpośrednią inspiracją dla organizatorów jest festiwal przeciwko rasizmowi i dyskryminacji Dettenrockt organizowany w Emsdetten, w którego przeprowadzeniu wielokrotnie pomagali wolontariusze z Chojnic.

O historii współpracy muzycznej między miastami partnerskimi przeczytasz tutaj.

JAK DOJECHAĆ?

Stadion miejski 'Kolejarz 1926'
Chojnice, ul. Lichnowska 1

GDZIE SPAĆ?

Na popularnych portalach i wyszukiwarkach noclegowych znajdziecie hotele, apartamenty, agroturystykę. Ciężej jednak jest znaleźć miejsca pod typowy kemping. Poniżej umieszczamy listę lokalizacji mogących pomieścić większą ilość osób.

Zachęcamy do dłuższego pobytu w Borach Tucholskich i na Kaszubach.

MASZ PYTANIA? NAPISZ DO NAS