INTERTONY ONLINE FESTIVAL 2020

GODZINA 21.00
OGLĄDAJ TU:
FACEBOOK YOUTUBE
Zapraszamy w czerwcu i lipcu przed ekrany, aby wziąć udział w piątej, jubileuszowej edycji najlepszej metalowej imprezy w regionie! InterTony odbędą się, przyjdą tym razem do Was, do Waszych smartfonów, laptopów. Pragniemy zaproponować Wam w tym roku inną formułę wydarzenia, przenosząc część programu zaplanowanego na tę edycję do Internetu. Tym sposobem nadawać będziemy ze studia, wypełnionego muzyką i rozmową. Wydarzenie zostanie podzielone na kilka części i wyemitowane w ramach „InterTony Studio”. W każdym odcinku wyemitowany zostanie występ jednego zespołu, pokażemy również jak działają nasze partnerskie zagraniczne organizacje młodzieżowe. Szczegóły śledźcie na stronie wydarzenia.
LINE-UP EPISODE 02

GRUNGE/GROOVE - POLSKA

36717317_2062626813973293_6949778528317472768_o_2062626803973294

III EDYCJA

DECAPITATED // OCTOPUSSY // WEATHERED // MASS INSANITY // NO SHELTER // THE BLACK THUNDER // PERPETUAL

19222632_1898084770427499_626546787601600239_o

II EDYCJA

MATERIA // SAUTRUS // CHELSEA SMILE // MORINGA // TROOPS OF DOOM // ROCKET SHOTS // MINNESOTA // LAYO // DANOS

48796_b

I EDYCJA

TUFF ENUFF // MASS INSANITY // MIDNIGHT MOTEL // MIKE THE ROOSTER // COSMIC RADIATION // BAD MEAT // TANTRUM // NUCLEAR VIBE

GENEZA

W czerwcu 2006 roku do Chojnic po raz pierwszy przybyły zespoły z miasta partnerskiego Emsdetten w Niemczech. Projekty Ms HopeLess & the DesasterBoys i Out of the Blue wystąpiły w ramach Dni Chojnic, a ich członkowie szybko znaleźli wspólny język z muzykami chojnickiej sceny rockowej i metalowej.

W ten sposób rozpoczęła się współpraca muzyczna pomiędzy miastami partnerskimi, która objęła też holenderskie miasto Hengelo – oficjalnego partnera Emsdetten. Oprócz samych muzyków włączyły się w nią organizacje pozarządowe : Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej, stowarzyszenia Rockinitiative Emsdetten i Dettenrockt oraz fundacje prowadzące centra młodzieżowe w Hengelo.

Współpraca obejmowała organizację wspólnych koncertów, warsztatów, festiwali, a także wymianę doświadczeń dotyczących pracy z młodzieżą, dzięki czemu w Chojnicach powstała przestrzeń do samodzielnej realizacji inicjatyw młodzieżowych – Samorządne Centrum Młodzieżowe.

PIERWSZA EDYCJA

18 czerwca 2016 roku grupa wolontariuszy Fundacji Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej wraz z przyjaciółmi z miast partnerskich Emsdetten (Niemcy) i Hengelo (Holandia) zorganizowała w Chojnicach pierwszą edycję plenerowego festiwalu muzycznego InterTony. Organizatorzy w ten sposób uczcili 10 lat współpracy muzycznej oraz 20 lat oficjalnego partnerstwa pomiędzy Chojnicami a Emsdetten.

Bezpośrednią inspiracją dla organizatorów jest festiwal przeciwko rasizmowi i dyskryminacji Dettenrockt organizowany w Emsdetten, w którego przeprowadzeniu co roku pomagają wolontariusze z Chojnic.

InterTony na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń muzycznych, przypadają na czerwiec i są jedną z najciekawszych imprez tematycznych w regionie. W jej organizację i realizację zaangażowanych jest 100 wolontariuszy z trzech krajów.

O historii współpracy muzycznej między miastami partnerskimi przeczytasz tutaj.

JAK DOJECHAĆ?

Stadion miejski 'Kolejarz 1926'