ORGANIZUJ Z NAMI JEDYNY W REGIONIE FESTIWAL MOCNYCH BRZMIEŃ

Długa droga do festiwalu

W czerwcu 2006 roku do Chojnic po raz pierwszy przybyły rockowe kapele z miasta partnerskiego Emsdetten w Niemczech. Zespoły Ms HopeLess & the DesasterBoys i Out of the Blue wystąpiły w ramach Dni Chojnic, a ich członkowie szybko znaleźli wspólny język z muzykami chojnickiej sceny rockowej. W ten sposób rozpoczęła się współpraca muzyczna pomiędzy miastami partnerskimi, która objęła też holenderskie miasto Hengelo – oficjalnego partnera Emsdetten. Oprócz samych muzyków włączyły się w nią organizacje pozarządowe : Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej, stowarzyszenia Rockinitiative Emsdetten i Dettenrockt i fundacje prowadzące centra młodzieżowe w Hengelo. Współpraca obejmowała organizację wspólnych koncertów, warsztatów, festiwali, a także wymianę doświadczeń dotyczących pracy z młodzieżą dzięki czemu w Chojnicach powstała przestrzeń do samodzielnej realizacji inicjatyw młodzieżowych – Samorządne Centrum Młodzieżowe.

18 czerwca 2016 roku grupa wolontariuszy Fundacji Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej wraz z przyjaciółmi z miast partnerskich Emsdetten (Niemcy) i Hengelo (Holandia) zorganizowała plenerowy festiwal muzyczny InterTony w Chojnicach. Organizatorzy w ten sposób uczcili 10 lat współpracy muzycznej oraz 20 lat oficjalnego partnerstwa pomiędzy Chojnicami a Emsdetten.

Bezpośrednią inspiracją dla organizatorów jest festiwal przeciwko rasizmowi i dyskryminacji Dettenrockt organizowany w Emsdetten, w którego przeprowadzeniu co roku pomagają wolontariusze z Chojnic.

InterTony 2017

Kolejna edycja festiwalu InterTony 2017 odbędzie się 17 czerwca. Więcej szczegółów na stronie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/350802411987179/

LINE UP 2017: MATERIA, SAUTRUS, CHELSEA SMILE, TROOPS OF DOOM, MORINGA, ROCKET SHOTS, LAYO, DANOS, MINNESOTA.

Data: 17 czerwca 2017
Wstęp : bezpłatny
Miejsce: Chojnice, na terenie „Kolejarz 1926” przy ul. Lichnowskiej

(klimat: hardrock, metal,  hc...)

Organizację festiwalu wspierają:
- Chojnickie Centrum Kultury,
- Fundacja Współpracy Polsko Niemieckiej,
- Urząd Miejski w Chojnicach,
- Starostwo Powiatowe w Chojnicach,
- Hotel „Na Skarpie”.

Jesteśmy organizacją non-profit działającą na zasadzie wolontariatu.
Na realizację naszych projektów pozyskujemy finansowanie.
Wolontariusze Fundacji dziękują za każdą złotówkę!

Dane osobiste

Dzięki Twojej wpłacie będziemy mogli realizować statutowe cele Fundacji, związane z aktywizacją młodzieży z Chojnic i regionu.

Wykonaj przelew zgodnie z instrukcjami:

Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej

ul. Wysoka 3, 89-600 Chojnice

Nr konta: 92 8146 0003 0000 1560 2000 0001

Bank: Bank Spółdzielczy w Chojnicach

Sugerowany tytuł wpłaty: darowizna na cele pożytku publicznego

Suma Darowizny 25zł