ORGANIZUJEMY I WSPIERAMY ORGANIZATORÓW KONCERTÓW

Koncerty muzyki niezależnej

Fundacja wielokrotnie współorganizowała koncerty zespołów rockowych z miast partnerskich w Chojnicach. Zorganizowano występy takich zespołów jak: Kaito Komplex, Kudra Mata, New World Depression, Troops of Doom, Riptide, Aberdeen, The Guest, Ms Hopeless and the Desasterboys, Tortured Spirit, Wrath, Striking Justice, Pregnant Rhythms, Unrest, Knalleffekt, Grown Cold, Mandrake’s Monster, Difused, Chelsea Smile. Zespołom zagranicznym na scenie zazwyczaj towarzyszy wykonawca z Chojnic, a wspólne występy czasami są też organizowane w innych miastach (m.in. Bydgoszcz, Gdynia, Słupsk, Człuchów, Sępólno Krajeńskie).

Fundacja wspiera również organizację występów oryginalnych i ciekawych wykonawców muzyki niezależnej w chojnickim pubie Wlad (dawniej Kornel). Dzięki zaangażowaniu fundacji i jej wolontariuszy do Chojnic udało się sprowadzić m.in. J.D. Overdrive, Gallileous, Cowshed, Hellvoid, Forever Ends Today, Sautrus, Sunnata, Super Potwór, Lambda, MOAFT, Operators, Veracrash, Samavayo, 1926, Cinemon. Fundacja wspiera Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy organizując niemal co roku koncert ciężkiej muzyki rockowej, zgodnie z konwencją pierwszych edycji finałów WOŚP. Z kolei w sąsiednim Człuchowie zagrała ukraińska formacja Stoned Jesus dzięki współpracy z Miejskim Domem Kultury.

Festiwale i młode zespoły

Od 2011 roku do 2013 roku wolontariusze Fundacji organizowali Dzień Kultury Młodzieżowej w ramach Dni Chojnic. W czasie Dnia Kultury Młodzieżowej na scenie umiejscowionej na Starym Rynku w Chojnicach prezentowali się młodzi wykonawcy z Chojnic i okolic – zespoły rockowe, składy hip-hopowe, tancerze. Impreza ta była też okazją do zaprezentowania oferty organizacji pozarządowych i instytucji skierowanej do młodzieży. Imprezę uświetniały swoimi występami uznane zespoły z kręgu muzyki alternatywnej – do tej pory byli to: Paprika Korps, Skowyt, Wyga i DJ Flip. Za współpracę przy organizacji Dnia Kultury Młodzieżowej w 2011 roku i zaangażowanie w tą imprezę grupy muzycznej zrzeszającej osoby niepełnosprawne intelektualnie i ich opiekunów (Knalleffekt) niemiecki partner Fundacji – stowarzyszenie Rockinitiative Emsdetten otrzymało nagrodę Europa Preiss Instytutu na rzecz Europejskiego Partnerstwa i Współpracy Międzynarodowej w Bonn. Od 2016 roku Fundacja powróciła do imprez plenerowych podejmując się we współpracy z partnerami organizacji festiwalu InterTony.

Fundacja wspiera lokalnych muzyków. W Samorządnym Centrum Młodzieżowym znajduje się sala prób wyposażona w zestaw perkusyjny, dwa comba gitarowe, combo basowe i kolumnę aktywną z mikrofonem. Współpraca z muzykami opiera się na zasadach wolontariatu. Muzycy sami organizują swoje próby, pomagają w utrzymaniu czystości i organizacji innych przedsięwzięć. Z centrum młodzieżowym współpracowały takie zespoły jak Nuclear Vibe, Bad Meat, Kocioł, Troops of Sepultura, Tantrum, Simple High, Niepokorni.

Potrzebujesz pomocy przy organizacji niekomercyjnego koncertu lub prób muzycznych? Zgłoś się do Eurodesk!

Jesteśmy organizacją non-profit działającą na zasadzie wolontariatu.
Na realizację naszych projektów pozyskujemy finansowanie.
Wolontariusze Fundacji dziękują za każdą złotówkę!

Dane osobiste

Dzięki Twojej wpłacie będziemy mogli realizować statutowe cele Fundacji, związane z aktywizacją młodzieży z Chojnic i regionu.

Wykonaj przelew zgodnie z instrukcjami:

Fundacja Rozwoju Ziemi Chojnickiej i Człuchowskiej

ul. Wysoka 3, 89-600 Chojnice

Nr konta: 92 8146 0003 0000 1560 2000 0001

Bank: Bank Spółdzielczy w Chojnicach

Sugerowany tytuł wpłaty: darowizna na cele pożytku publicznego

Suma Darowizny 25zł